Akvariehelse
  • Veterinærhjelp
  • Blog
  • Sykdommer
  • Om meg
  • Bestill en konsultasjon
  • Veterinærhjelp
  • Blog
  • Sykdommer
  • Om meg
  • Bestill en konsultasjon

En kilde til informasjon om god helse i akvarium og hagedam

Førstehjelp ved akutt eller kronisk sykdom:

2/16/2024

0 Comments

 
Hei!
Dagens innlegg handler om førstehjelp ved sykdom i karet. Dette kan manifestere seg som plutselig fiskedød blant flere individer. I andre tilfeller kan det være en som dør her og der over lengre tid. Det jeg skriver om her er veldig generelle retningslinjer som kan kjøpe deg mer tid til man finner ut av nøyaktig hva som er galt. Disse punktene kan i noen tilfeller løse problemet, men årsaken kan ofte være sammensatt eller mer komplisert. Ved åpenbare symptomer på infeksjonssykdommer og parasitter (hvitprikk, sopp, finneråte, slimete hud, kløe, rød hud etc) må man ofte mer spesifikt til verks. Da kan det lønne seg å ringe en veterinær.

Prinsipper for førstehjelp i akvariet:
1. Mål vannverdiene. Som nevnt før er det i de aller aller fleste tilfeller feil i vannkjemien på ett eller annet vis som enten er den direkte årsaken til sykdom, eller det som legger til rette for sykdom. Som minimum bør NH4, NO2, pH, KH og temperatur måles. Hvis det er utslag eller avvik, rett opp. Hvis du ikke vet hvordan, ta kontakt med noen som kan hjelpe deg.

2. 30-50% vannbytte. Ved å bytte ut vannet fortynner man det som måtte forårsake problemet. Dette kan kjøpe deg tid. Husk å deklorinere vannet og pass på at det har riktig temperatur. NB: Hvis det fra punkt 1 er store avvik i pH bør vannet skiftes mer sakte, eller sammen med en pH regulator for å unngå pH sjokk.

3. Tilsett salt i vannet. Salt hjelper på den måten at det reduserer det osmotiske stresset som ferskvannsfisk konstant kjemper i mot. På de måten får de mer energi til å komme seg i form. For enkelte utvendige parasitter kan salt faktisk også løse problemet. Men ikke alltid. 2 g/L vann er ett godt sted å begynne. Husk å veie saltet! Å gå etter skjeer er for unøyaktig og kan ta livet av ting i tanken.

4. Tilsett mer oksygen. Dette er spesielt viktig hvis fisken gisper ved overflaten eller ved filteret. Både feil pH, for mye NH4, klor, feil temperatur og enkelte parasitter påvirker gjellene, og gjellene er som kjent fiskens måte å puste på. Algeoppblomstringer og kjemikalier kan ta oksygenet fra vannet for å nevne noen. En ekstra oksygenstein eller en tube til filteret kan hjelpe. Ha i bakhodet at vann som kommer fra brønner kan være lavt i oksygen og høyt i CO2.

5. Sjekk at filteret virker som det skal. Se at strømmen er koplet til, at det er god flyt og at det ikke er blokkert eller tett. Pass også på at det har god nok kapasitet til volumet i tanken. Et sub-optimalt filter vil føre til opphopning av avfall i vannet.

6. Hvis det er mistanke om infeksjonssykdommer eller parasitter i tanken, ta kontakt med en veterinær for riktig diagnosering og utlevering av medisin.
De færreste veterinærer har dessverre kunnskap eller interesse for fisk. Til gjengjeld er de fleste av oss glade i dyr og åpne for å lære nye ting. Prøv å forklare situasjonen til veterinæren og hva du tror kan hjelpe. Det finnes medisiner man får kjøpt på nettet eller i fiskebutikken. De færreste av disse er av akseptabel kvalitet, med riktig dosering og retningslinjer. Uansett hva du prøver, les deg god opp og vær forsiktig. Bruk alltid hansker og vask deg godt på hendene. Hvis fisken reagerer uvanlig etter tilsetning av medisin bytt umiddelbart 50% av vannet.

Jeg håper disse retningslinjene kan være til hjelp. Som jeg har nevnt er de generelle. Selv om de ikke alltid vil løse problemet vil de ofte kjøpe deg litt tid.

Følg med fremover, for planlagte innlegge er:
- Hvordan lage medisinert mat
- Hvittprikk og behandling som faktisk fungerer
- Gjelle og finneikter (Gyro og Dact)
- God informasjon om tuberkulose og neontetrasyke
- Lymfocystisvirus 
- Hvordan unngå algeoppblomstning, og hvordan fikse det
- Hva er det EGENTLIG som forårsaker finneråte

​God helg!


0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Om meg:

    Jeg heter Lars Folkman, er veterinær om holder på med en doktorgrad i patologi. Jeg har selv ett akvarium og er opptatt av å spre pålitelig informasjon om helse hos akvarie- og damfisk for å hjelpe både akvarister og veterinærer.

    Temaer:

    All
    Behandling
    Sykdom

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.