Tuberkulose, mykobakterium, skinny disease, wasting disease er noen av mange navn på sykdommen som forårsakes av bakteriene tilhørende gruppen Mykobakterium. Bakterien er beslektet med bakterien som gir tuberkulose hos mennesker og andre dyr, og flere av bakteriene vi ser hos fisk er smittsomme for mennesker. Det er spesielt de med immunnedsettelse som er utsatt for infeksjon fra akvariet og bør bruke hansker. Bakterien kommer inn i oss mennesker igjennom sår. Forekomsten av Mykobakterium i akvarium er svært vanlig, og bakterien er usedvanlig vanskelig å bli kvitt. Heldigvis blusser den stort sett opp ved stress hos fisken, og ved godt hold kan man unngå at sykdom oppstår. Spesielt ulike ciklider, gullfisk, karper, tetraer, bettaer og guoramier for å nevne noen er utsatt. Sykdommen sprer seg fra fisk til fisk igjennom avføring, sårsekret og kannibalisme. Bakterien kommer inn med nye fisk, via redskaper og i noen tilfeller reptiler som holdes i samme vann. Symptomer Mykobakterier gir mange uspesifikke symptomer hos fisken og sykdommen har en kronisk karakter over uker til måneder og kanskje til og med år. Massiv akutt fiskedød er ikke typisk for denne sykdommen. Man ser ofte at fisken slutter å spise og blir tynn og sliten. Sår i huden er også normalt. Man kan se utstikkende øyne, pustebesvær og oppdriftsproblemer. Ingen av disse symptomene er karakteristiske nok til å påstå at mykobakterier er årsaken. Diagnose:
Sykdommen diagnostiseres best ved obduksjon av død fisk. Av levende fisk kan man bruke PCR og i noen tilfeller dyrkning. En god diagnostisk prosess begynner med å finne årsaker til stress og andre patogener som kan gi de samme symptomene, før Mykobakterium diagnostiseres. Behandling: Dette er en sykdom som IKKE skal behandles med antibiotika og dette kommer av flere årsaker. For det første er bakteriene stort sett innkapslede i fiskens organer i en kapsel som ikke slipper medisinen inn til bakterien. Den har dermed trolig ingen effekt. Mykobakterium er notorisk for resistens, noe som begrenser arsenalet vi har. Ved å misbruke disse antibiotikaene, eller ved å bruke feil medisin kan vi bidra til resistens mot en gruppe bakterier som er svært alvorlig og allerede vanskelig å ta livet av. Dette er spesielt farlig i og med at noen av bakteriene kan spre seg til mennesker. Jeg tror vi alle skjønner alvoret av antibiotikaresistens. Hvis man mistenker at en fisk har mykobakteriose kan det vurderes å avlive den for å hindre videre spredning. Det er umulig å bli kvitt bakterier som er i karet eller dammen uten å drenere og behandle med sterke desinfeksjonsmidler. Selv da vil fisk som har vært i vannet trolig ta den med tilbake når den slippes ut. Alternativt kan man støtte fisken ved å finne årsaker til stress og fjerne disse. Annen støtte kan være salt, vitamin C eller andre immunstimulanter i karantene. Ved å gjøre dette og å behandle mot andre indre og ytre patogener kan fisken i noen tilfeller overleve infeksjonen. UV-filtre kan også være med på å redusere mengden bakterier i vannet. Hvis du mistenker mykobakteriose, ta gjerne kontakt for en konsultasjon.
0 Comments
Leave a Reply. |
Om meg:Jeg heter Lars Folkman, er veterinær om holder på med en doktorgrad i patologi. Jeg har selv ett akvarium og er opptatt av å spre pålitelig informasjon om helse hos akvarie- og damfisk for å hjelpe både akvarister og veterinærer. Temaer: |