Sykdom er noe alle med fisk, enten i dam eller akvarium vil oppleve. Det er frustrerende og kanskje også kostbart å miste fisk man har investert i. Det er ikke alltid lett å vite hva som er den underliggende årsaken til sykdommen, og det er ikke sikkert man har muligheten eller kunnskapen til å kikke i et mikroskop (ring en veterinær!) for å se hvilket agens som angriper fisken. Heldigvis finnes det en medisin som er både billig og reseptfri som nesten alltid bør være førstevalget for behandling. Det er salt. Salt er også trygt for filteret, trygt for deg og trygt for de fleste fisk (i motsetning til mange andre kjemikalier).
Salt har flere gode effekter: 1. Salt støtter fisken ved å redusere det osmotiske stresset som ferskvannsfisk konstant kjemper imot. Dette gir fisken mer overskudd til å kjempe mot sykdommen. 2. Salt øker slimproduksjonen, noe som er gunstig ved ytre parasitter. Det gjør at parasittene har lettere for å falle av fisken. 3. Salt reduserer opptaket av nitritt (NO2) hvis dette er forhøyet. Mer om nitritt kommer senere. Salt har også en gunstig effekt på opptaket av ammoniakk (NH3) hos fisken. 4. Salt tar livet av mange parasitter ytre parasitter ved 0,3% (3g/L).
Hos enkelte fiskearter skal man være litt påpasselig med salt, noen av disse er:
En del planter kan også være sensitive til salt. Dosering og behandling: Standarddosen for salt som kan brukes er 2-3g/L vann. Det er viktig at saltet er rent, uten tilsetninger. Saltet MÅ veies for nøyaktighet og løses i en bøtte med vann før det helles i dammen eller karet. Det er viktig å huske på at salt forsvinner ikke, så hvis du tar ut vann og fyller på mer salt vil konsentrasjonen øke. Hvis fisken viser tegn på ubehag byttes 50% av vannet. Fordi saltet øker slimproduksjonen, også på gjellene kan enkelte fisk vise tegn til gisping. Man kan enten bytte vann eller øke oksygeneringen, så vil problemet løse seg etter hvert. Situasjoner der salt er nyttig:
Hvis du har tegn på sykdom og ønsker en konsultasjon, ikke nøl med å ta kontakt. Kilder: - Koi Helath and Disease 2: Johnson
0 Comments
Leave a Reply. |
Om meg:Jeg heter Lars Folkman, er veterinær om holder på med en doktorgrad i patologi. Jeg har selv ett akvarium og er opptatt av å spre pålitelig informasjon om helse hos akvarie- og damfisk for å hjelpe både akvarister og veterinærer. Temaer: |